Vegan Baklava ( Cevizli )
Vegan demek hayvansal hiçbir ürün tüketmeyen insan demek. Veganlar katı kurallar dahilinde beslenir. Bazı vejeteryanlar gibi sadece kırmızı et yemem ama balık, yumurta yerim, süt içerim, demezler… Hiçbir hayvansal gıda tüketmezler. Vegan tariflerin çoğu içinde alternatif bileştirenler, tofu, tempe, fasulye, sebze ve karbonhidrat içeren gıdalar bulunur.
Ben bu tip rejimleri ANCAK vücudumun ihtiyaç duyması halinde uygulama taraftarıyım; fakat başka bahanaler kesinlikle ortaya atıp uygulamam. Size de ancak doktor ya da bir uzman kontrolü dahilinde yemek tercihlerinizi yapmanızı, alışmış olduğunuz düzendeki radikal değişiklilkleri kendi kendinize uygulamamınızı tavsiye ederim. Hele de zayıflamak amaçlı vegan ya da vejetaryen asla olunmamalı. Zaten olunmaz da…
Bu vegan baklavada süt, yumurta ve tereyağ YOK ama alternatifleri var. Çok uzatmadan tarifime geçeyim en iyisi.
Kolay gelsin. İyi eğlenceler.
Malzemeler:
Yufka için;
200 gram un
Tuz
Su
Zeytinyağ
***
Tuz la unu karıştır, su ekle. hamur olsun.
Yoğur
15 Dakika dinlendir.
10 top parçaya ayır.
Hamurları aç. Ortalama bie servis tabağı büyüklüğünde..
Zeytinyağlı bir tepside 10 dakika beklet üst üste.
Elinle incecik aç.
Mazlemeler :
150 gr (1 kap) ceviz, doğranacak
2 çorba kaşığı tarçın tozu
470 ml (2 kap) hindistan cevizi yağı (bulamazsanız mısır özü yağı da olur, olmamasını tercih ederim), eritin
10 yaprak yufka ( yumurtasız açılmış )
Şerbeti için malzemeler:
1 bardak su
1 bardak pirinç şerbeti
1 bardak erik pekmezi
1 çubuk tarçın
1 limonun kabuğu ve suyu
Hazırlanması:
1. Fırını 150 C’ye ayarlayın.
2. Ceviz ve toz tarçını karıştırın.
3. Yuvarlak bir tepside açtığınız yaprak yufkaları üst üste dizin. 5 alt 5 üst
4. En üstüne cevizli karışımdan bolca serpiştirin ve yağı dökün. Sonra üstüne kalan 5 yaprak yufkayı aynı işlemi yaparak dizin. Son yufkanın üstünü boş bırakın.
5. Baklava şeklinde diagonal olarak boydan boya kesin.
6. Fırında altın rengini alana kadar 30 dak. tutun. Pişirmeyi tamamlamak için bir 30 dak. daha bu sefer 250 C’de pişirin.
7. Bütün şerbet malzemelerini küçük bir sos tenceresinde birleştirin. Üstünü kapamadan 2 bardak kıvamı azalana kadar kısık ateşte tutun.
8. Şerbet hazır olunca tepsideki pişmiş baklavaların üstüne gezdirin ve servis etmeden 30 dak. bekleyin.
Ben bu tip rejimleri ANCAK vücudumun ihtiyaç duyması halinde uygulama taraftarıyım; fakat başka bahanaler kesinlikle ortaya atıp uygulamam. Size de ancak doktor ya da bir uzman kontrolü dahilinde yemek tercihlerinizi yapmanızı, alışmış olduğunuz düzendeki radikal değişiklilkleri kendi kendinize uygulamamınızı tavsiye ederim. Hele de zayıflamak amaçlı vegan ya da vejetaryen asla olunmamalı. Zaten olunmaz da…
Bu vegan baklavada süt, yumurta ve tereyağ YOK ama alternatifleri var. Çok uzatmadan tarifime geçeyim en iyisi.
Kolay gelsin. İyi eğlenceler.
Malzemeler:
Yufka için;
200 gram un
Tuz
Su
Zeytinyağ
***
Tuz la unu karıştır, su ekle. hamur olsun.
Yoğur
15 Dakika dinlendir.
10 top parçaya ayır.
Hamurları aç. Ortalama bie servis tabağı büyüklüğünde..
Zeytinyağlı bir tepside 10 dakika beklet üst üste.
Elinle incecik aç.
Mazlemeler :
150 gr (1 kap) ceviz, doğranacak
2 çorba kaşığı tarçın tozu
470 ml (2 kap) hindistan cevizi yağı (bulamazsanız mısır özü yağı da olur, olmamasını tercih ederim), eritin
10 yaprak yufka ( yumurtasız açılmış )
Şerbeti için malzemeler:
1 bardak su
1 bardak pirinç şerbeti
1 bardak erik pekmezi
1 çubuk tarçın
1 limonun kabuğu ve suyu
Hazırlanması:
1. Fırını 150 C’ye ayarlayın.
2. Ceviz ve toz tarçını karıştırın.
3. Yuvarlak bir tepside açtığınız yaprak yufkaları üst üste dizin. 5 alt 5 üst
4. En üstüne cevizli karışımdan bolca serpiştirin ve yağı dökün. Sonra üstüne kalan 5 yaprak yufkayı aynı işlemi yaparak dizin. Son yufkanın üstünü boş bırakın.
5. Baklava şeklinde diagonal olarak boydan boya kesin.
6. Fırında altın rengini alana kadar 30 dak. tutun. Pişirmeyi tamamlamak için bir 30 dak. daha bu sefer 250 C’de pişirin.
7. Bütün şerbet malzemelerini küçük bir sos tenceresinde birleştirin. Üstünü kapamadan 2 bardak kıvamı azalana kadar kısık ateşte tutun.
8. Şerbet hazır olunca tepsideki pişmiş baklavaların üstüne gezdirin ve servis etmeden 30 dak. bekleyin.
Yorumlar
Yorum Gönder