Vegan Sezar Salata
Son zamanların en moda yeme alışkanlığı olan Vegan yemek kültürünün ülkemizde gelişmesi umduğumdan daha çabuk ilerliyor. Vegan olmak bir hayat tarzı. Çeşitli sebeplerle hayvansal gıdaları yememe hakkına sahibiz tabi ki; ancak bu da bir uzman kontrolünde olmalı. Vücut değerleriniz göz önünde bulundurulmalı. Yoksa çok sağlıksız kalmak kaçınılmaz.
Bugün yaptığım salata tamamen Vegan. Ama tadı gerçek Sezar Salatasını aratmaz. Ben her şeyi evde yapma taraftarı olduğum için, salatamın krutonlarını (kızarmış ekmek küpleri) da evde hazırlamak istiyorum. Hazır hiçbir şey kullanmama taraftarıyım çünkü.
Normalde bu tarifimde uzakdoğuluların yemeklerinde kullandıkları *Miso ve **Umeboshi Salçası, bir de bildiğimiz soya sosun alternativi olan ***Shoyu kullanırım; fakat sizin için Türkiye de olmadığını bildiğim bu malzemelerin yerine alternatiflerini göstereceğim. Umarım hoşunuza gider.
İyi eğlenceler…
*Miso (みそ veya 味噌): Soya fasülyesinin pirinç, arpa, ve/ya da tuz ve mantar kōjikin (麹 菌) ile fermante ederek üretilmiş geleneksel bir baharattır. Japon mutfağının en geleneksel olan Miso çorbasının ana malzemesidir. Protein, vitamin ve minerlalleri açısından yüksek değerlere sahip olan miso, feodal Japonya’da önemli bir besin rolu oynardı. Miso hala yaygın olarak geleneksel ve modern yemek pişirmek için hem Japonya’da kullanılır hem de dünya çapında ilgi kazanmaktadır. Miso genellikle tuzlu olur; fakat lezzet ve aroma maddeleri ve fermantasyon sürecindeki şartlara bağlı değişebilir.
**Umeboshi (Japonca: 梅干, telaffuz [u meboɕi]): kelimenin tam anlamıyla “ume kurutulmuş”) Japonya’da turşudan yapılmış ume meyveler yaygındır. “Umeboshi”, “Tuzlu Japon Eriği”, “Tuzlu Erik” veya “Erik Turşusu” olarak tercüme edilir. Ume (Prunus Mume) ebir erik türüdürs; aslında yakından kayısı gibi durur. Umeboshi tsukemono (turşu) popüler bir türdür ve son derece ekşi ve tuzlu bir tadı vardır. Genellikle pilavın yanında garnitür olarak servis edilebilir veya kahvaltı ve öğle yemeği için geleneksel bir tattır. Bu eriklerden yapılan sosa da Umeboshi Salçası denir. Fermentasyona uğradığı için hazır almanız daha kolay olur.
***Shoyu (Soya Sosu): Soya sosudur. Haşlanmış soya fasulyesi, kavrulmuş tahıl, salamura ve Aspergillustan elde edilmiştir. Genellikle kavrulmuş tahıl, fermantasyon sürecinde soya ile birlikte kullanılır. Soya sosu Doğu ve Güneydoğu Asya mutfaklarında bir çeşni olarak kullanılır. Son zamanlarda, Batı mutfağı ve hazır gıdalarda kullanılır.
İçindekiler:
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası (*miso yerine)
1 buçuk yemek kaşığı balzamik sirke
2 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı hardal
1 adet domates turşusu (*umeboshi yerine)
1 çay kaşığı light soya sosu (*shoyu yerine)
250 gr tofu
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım Nori yaprağı (marketlerde Japon reyonlarında satılıyor)
1 top göbek salata
2 kap Kruton (kızarmış ekmek küpleri (tarifi aşağıdadır)
Karabiber
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası (*miso yerine)
1 buçuk yemek kaşığı balzamik sirke
2 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı hardal
1 adet domates turşusu (*umeboshi yerine)
1 çay kaşığı light soya sosu (*shoyu yerine)
250 gr tofu
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım Nori yaprağı (marketlerde Japon reyonlarında satılıyor)
1 top göbek salata
2 kap Kruton (kızarmış ekmek küpleri (tarifi aşağıdadır)
Karabiber
Vegan Sezar Salata için Krutonlar (kızarmış ekmek küpleri)
Malzemeler: Yarım kepek ekmeği, 2 yemek kaşığı zeytinyağı (kendi insiyatifinizi kullanmanızı öneririm), Kaya tuzu
Hazırlanışı: Fırını 170 C’ye kurun. Ekmeği orta boy küplere kesin (zevke göre boylarını ayarlayın). Derin geniş bir kapta zeytinyağı tuz ve küpleri karıştırın. Küplerin eşit soslandığına emin olun. Fırın tepsisine pişirme kağıdı üzerinde her bir küp tabana değecek şekile yayın. 20-25 dak. arada bir çevirerek pişirin. Soğumadan salata ile karıştırmayın.
Hazırlanışı:
1. Sarımsak, biber salçası (miso), limon suyunu, balsamik sirkeyi, hardalı, domates turşusunu (umeboshi), soya sosu (shoyu), tofu ve zeytinyağını blender’dan geçirin.
2. Nori yaprağını bir tavada hafifçe kızartın ve ayrı bir tabağa ellerinizle parçalayıp yukardaki salata sosuna ekleyin. Bir çatalla karıştırın.
3. Hazırladığınız krutonu da salatanıza ilave edip sosunu döküp, karıştırın. Hemen servis yapın.
Afiyet Olsun
1. Sarımsak, biber salçası (miso), limon suyunu, balsamik sirkeyi, hardalı, domates turşusunu (umeboshi), soya sosu (shoyu), tofu ve zeytinyağını blender’dan geçirin.
2. Nori yaprağını bir tavada hafifçe kızartın ve ayrı bir tabağa ellerinizle parçalayıp yukardaki salata sosuna ekleyin. Bir çatalla karıştırın.
3. Hazırladığınız krutonu da salatanıza ilave edip sosunu döküp, karıştırın. Hemen servis yapın.
Afiyet Olsun
Yorumlar
Yorum Gönder