Somonun Aşki


Balıkla peynir yenmez klişesini çok eski zamanlara bırakıp bu tarifi denemenizi tavsiye ederim.

Zehirlenme riski dışında, ki balığınız taze ise korkmanıza gerek yok, özellikle deniz ürünlü risotto ya da makarnalar da parmesan peyniri ya da manchego ile çok daha güzel olur.

Hazırlanışı biraz zahmetli olsa da bu birer lokmalık aperatifler ana yemek öncesi hem ağzınızda tatlı bir tat bırakacak, hem de ruhunuzda.




 Somonun Aşkı
(6 kişilik, 90 dk.)

Malzemeler:
150 gr parmesan peyniri, rendeleyin
1 somon balığı dilimi, kalın olmasını tercih edin
6 yaprak taze roka
4 adet taze yeşil soğan, doğrayın
1 bağ dereotu, ince kıyın
1 limon, suyunu sıkın
1 çorba kaşığı wasabi
1 çay kaşığı light elma reçeli (Halamın Reçelleri’ne Facebook sayfamızdan ulaşabilirsiniz)
1 yemek kaşığı kaşığı zeytinyağı
Kaya tuzu
Hazırlanışı:
1. Orta boy bir tavayı ısıtın. Ateşi bütün işlem boyunca orta derecede tutun. Rendelediğiniz parmesan peynirini tavanın ortasına bir çorba kaşığı dolusu yayarak dökün. Çok geniş ve kalın olmasın. (Eğer çok kalın olursa peynir kıtır olmaz ve bu yaptığınız peynir kızartması, somon balığının tabağı olacak). Rengi sararınca bir spatula yardımı ile kızaran peynirin diğer tarafını çevirin. Ateşten alın. Mutfağınızda varsa silindir bir kalıp; yoksa bir oklavanın üstüne bırakın. Yarım ay şeklini almasını sağlayın. Kalıpla beraber hemen buzdolabına koyun. Tadına bakın. Yanıp acılaşmadığından emin olun. Bu işlemi 6 kere tekrarlayın.
2. Orta boy başka bir tavayı ısıtın. Somon balığını koyun. Yüksek ateşte önce bir tarafının iyi piştiğine emin olun sonra diğer tarafını çevirin. Somon balığı yağlı bir balık olduğu için hem çabuk kızarır, hem de yağ koymanıza gerek kalmaz. Pişince oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
3. Limon suyunu, wasabiyi, light elma reçelini, zeytinyağı, yeşil soğanı, dereotunu ve tuzu bir kavanozda karıştırın. Hazırladığınız sosu oda sıcaklığında saklamayı unutmayın.
4. Balık oda sıcaklığına gelince, orta boy karelere bölün. İstediğiniz şekli yapabilirsiniz.
4. Servis etmeden önce çıtır parmesan tabaklarının üstüne 1 yaprak roka, üstüne somon karesini, son olarak 1 kaşık sos gezdirin. Servise hazırdır.

Afiyet olsun,
Chef +

Yorumlar

Popüler Yayınlar