Sebze Pate


Pate sever misiniz? Ben bayılırım. Zaten yemeği sevdiğim her şeyi hazırlamayı da severim. Aksi türlü olursa tam olarak kalbimi veremiyorum; tabi ki yine lezzetli olur ama sadece profesyonel bir tat alırsınız; o, aşk ile hazırlanmış yemeğin tadı bir başka olur bence.

Patenin kelime anlamı “ezme”dir. Bu meşhur Fransız yemeği soğuk rulo köfte olarak tanımlanır. Kalın yada pürüzsüz bir kıvamı vardır. Genelde pate, dana ya da domuzun özel yerlerine baharatlar, otlar, şarap ve diğer özellikli et (örneğin karaciğer, tavşan, tavşan jambon gibi) parçaların eklenmesi ile yapılan ezmedir. “Terrine” denen tabakta pişirilir ve sunulur.

Biz tabi ki vejetaryen bir pate yapacağız. Ama eğer et ile yapmak isterseniz banaf.selinyardimci@gmail.com‘dan ulaşabilirsiniz.


Güneşin Batışı
(1 somun, 120 dak)

İçindekiler:
3 paket jelatin
3 bardak su
2 küçük yada 1 büyük boy pancar (soyulmuş)
2 sap biberiye, dalından ayrılmış doğranmış
2 diş sarımsak
Yarım bardak zeytinyağı (hep aynı bardağı baz alarak ölçün)
Yarım bardak limon suyu
1 kg mahun cevizi (cashew) (geceden ıslatılmış)
Yarım çay kaşığı portakal özü
Kaya tuzu ve karabiber
2 büyük kırmızı biber
Yarım çay kaşığı arnavut biberi tozu
450 gr ıspanak
2 diş sarımsak (kıyılmış)
1 tutam muskat

Hazırlanışı:
1. Fırını 180 C’ye ayarlayın.
2. Küçük bir kaba jelatini ve suyu koyun ve 8-10 dak. bekleyin. Kabın içindeki karışımı orta ateşte 8 dak kaynatın. Altını kapayın, üstü kapalı, bir kenarda bekletin. Eğer jöle katılaşırsa tekrar ısıtın.
3. Pancarı orta boy parçalara kesin, biberiye ve diş sarımasıklarla bie tavaya koyun, 1 y. kaşığı zeytinyağı ilave edin. Tavanın üstünü kapayın ve 35- 45 dak. rostolayın. Süre bitince soğutun. Varsa mutfak robotunda yoksa blendera koyun (tercihim değildir),  2 y.kaşığı limon suyu, 1 kap mahun cevizi, portakal özünü, hazırladığımız jöleden yarım kap tuz ve karabiberini ekleyin ve bu karışımı püre haline getirin. Pancarın rengini alacak ve çok güzel olacak. Tadına bakın. Bir kenara koyun.
4. Kırmızı biberleri ocak ateşinin üstüne olduğu gibi koyun ve her tarafı simsiyah (kömür) olana kadar közleyin. Merak etmeyin alev almazlar. Her tarafı kararınca, büyük cam bir kaseye koyun, plastik folyoyla kaplayın ve 10 dak. bekleyin. Bu işlem kabuğunun kolay soyulmasına yardımcı olacaktır. 10 dak. sonra biberleri hiçbir siyahlık kalmadan soyun. Çekirdeklerini, ortasını ve sapını da ayırın. Bordo renginde olan pişmiş biberleri de, 1,5 kap mahun cevizi, 2-3 ç.kaşığı limon suyu, arnavut biber tozu, 1 kap jöle, tuz ve karabiber ile mutfak robotunda karıştırın ve püre haline getirin. Tadına bakın. Bir kenara koyun.
5. Ispanağı yıkayın ve kurulayın. Orta boy bir tavada 2 y.kaşığı zeytinyağı ve kıyılmış sarımsak ile kavurun. Kavrulmuş ıspanağı da yukardaki gibi, kalan mahun cevizi, 1 y.kaşığı limon suyu, jöle, muskat, tuz ve karabiber ile mutfak robotuna koyun. Püre haline getirin. Tadına bakın.

Patemiz hemen hemen oluştu. Burda en önemli nokta resimdeki gibi terrine ya da terrine şeklinde bir tabak kullanmak. Hazırladığınız pateyi benim hazırladığım örneğe bakarak ya da kendi istediğiniz katlarda yerleştirebilirsiniz.

1. Terrine (tabağı)’nin bütün içini zeytinyağı ile fırçalayın.
2. Ispanak püresinden tabağın en altına parmak kalınlığında sürün. 5 dak. dondurun.
3. Tabaktaki ıspanağın ortasını bir kaşık yardımı ile biraz bastırın ve üstüne gelecek malzemeye yer açın. Açtığınız çukuru, hazırladığımız pancar püresi ile doldurun.
4. 5 dak. dondurun.
5. Kalan yerleri de (üst, alt ve kenarları) kırmızı biber püresi ile doldurun. Bıçak ya da kaşıkla şekil verin. Tabağın tamamının dolmasına dikkat edin ki homojen bir şekil oluşsun. 3 – 3.5 saat buzdolabında tutun.
6. Başka düz bir tabağa kalıbı çıkarın. Ters çevirin.

Afiyet olsun,
Chef +



Yorumlar

Popüler Yayınlar