Meksika Biberleri



Hola Amigos..Merhaba arkadaşlar..Meksika benim hep gitmek istediğim ve gelenekleri göreneklerini beyendiğim bir ülke olmuştur..Meksikalılar da huyları suları aslari iyi bir ırk olduğu için ilk tarifimi Meksika Mutfağından vermek istedim.
Meksika yemekleri içindeki tat ve çeşitlilikleri, renkli sunumu ve baharatları ile meşhurdur; ve tabiki kendi ülkelerinde yetiştirilen yemekler olduğu ile de. Tipik yemekleri mısır ve fasulyedir. Mısırı, kendilerine özel "masa" denilen hamuru yapmak için kullanırlar. Bu hamurdan tamale, tortilla, gordita, ve başka mısır bazlı yemekler yapılır. Mısırı aynı zamanda taze de yerler. Mısır dışında kabak ve acı biber de  Meksika mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır.
Meksika mutfağı deyince baharatları geçemem. Acı biber tozu(chili powder), kekik, kişniş,tarçın, epazote(gazımsı ve parfümümsü tadı olan güçlü bir bitkidir ve alternatifi yoktur) ve kakao en temel tatlardır. Ayrıca chipotle ( kurutulmuş acı biber), tütsülenmiş jalapeno biberi, sarımsak ve soğanda demirbaşlar arasındadır.
Son ama tek olmamamakla beraber bal da meksika mutfağının vazgeçilmezidir.

 Acıları seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsetmek isterim..Maddeler halinde açıklarsak;

. En taze acılar rengi yeşil olanlardır. Koparıldıkları zaman kırmızı ve kırmızı tonlarına bürünürler
. Koyu, düz ve kiloca ağar olan biberleri seçmelisiniz. Derileri parlak ve dümdüz olmalıdır. Ayrıca temiz ve taze kokmalıdırlar
. Biberleri yıkadıktan sonra kurutup havlu kağıtlara sarmalısınız. Buzdolabının kapalı olan rafında tutulmalıdırlar. Bu sayede 2-3 hafta taze kalırlar
. Eğer acıya duyarlıysanız mutlaka plastik eldiven giymenizi ve ellerinizi çok iyi yıkamadan suratınıza ve gözünüze temas etmemesini öneririm 

 ACI BİBERLER
 Taze Acılar :
Jalapeno- Taze, acı tadındadır
                Acı değeri 10 üstünden 5.5 tur
                Çorbalar, salatalar, güveçler, turşularda kullanılır
                Çiğ ya da ızgarası da yenir.
Poblano-  Fırında rosto edilirse tütsülenmiş bir tat ortaya çıkar
                Acı değeri kendi içinde 3- 4- 5 olarak ayrılır
                İçi doldurulur ya da sos yapımında kullanılır
                Asla çiğ yenmez
Serrano-   Koparıldığında koyu yeşildir ya da koyu kırmızıdır
                Acı değeri 7 dir
                Soslarda, turşularda, rosto edilmiş ya da sos süslemelerinde kullanılır.
                Çiğ de yenebilir.

 Kurutulmuş Acılar:
 Ancho-     Kurutulmuş poblano biberidir ve ve en çok kullanılır
                 En tatlı ve acısı az olan biberdir
                 Acı değeri 3-5 tir
                 Geleneksel "mole" yemekelerinde kullanılır
 Chilhaucle Negro- Güney Meksika'da bulunur. Parlak, koyu e küçük bir zili anımsatan bir görünümü vardır
                 Tadı en çok olan biberdir
                 Acı değeri 4-5 tir
 Chipotle/ Chile Mexico- Jalapeno biberinin an büyük ve tütsülenmiş halidir
                  Kahverengimsidir
                  Tatlı ve tütsülenmiş bir tadı vardır
                  Çorbalar ve soslarda kullanılır
                  Acı değeri 5-6 dir
 Guajillo-    En ortak kullanılan biberidir
                  Parlak, düz bir derisi vardır. Koyu turuncu-kırmızı ve kahve tonlarındadır
                  Tatlı acıdır
                  Soslarda, çorba ve güveçlerde kullanılır
                  Acı değeri 2-4 tür
 Costeno-   Guajillo biberinin ailesindendir 
                  Turuncu ve kırmızıdır
                  Yoğun bir acıdır
                  Acı değeri 6-7 dir
 Arbol-       Açık kiremit kırmızı
                  Asitli acıdır
                  Genellikle soslara toz halinde eklenir
                  Acı değeri 2-4 tür
 Habanero- Taze habaneronun kurutulmuşudur
                  Sarı-turuncudur
                  Asitli acıdır
                  Acı değeri 10 dur
 Mulato-     Ancho gibi bu da kurutulmuş poblano biberidir
                  Koyu kahve çikolata rengindedir
                  Anchodan daha tütsülü bi tadı vardır
                  Mole sosunun klasik parçasıdır
                  Acı değeri 2-4 tür

 Umarım bu küçük bilgiler hoşunuza gitmiştir.
Şimdi Meksika mutfağına ait bu tarif bakalım hoşunuza gidicek mi ..


Poblano Biberli ( Poblano Verde) Tavuk 
                              (4-6 kişilik)
                               (2.5 saat)


Vejeteryan olanlar bu yemeği tavuk yerine tofu ya da tempeh ile de yapabilirler. Tofu ve tempeh tarifi için lütfen bana ulaşın
Malzemeler:
Tavuk İçin:
12 parça tavuk göğsü
tuz, karabiber
yarım kap beyaz un ( her amaçlı) (tavukları batırmak için)
3-4 yemek kaşığı mısır özü yağı
4-5 kap tavuk suyu
1 avocado yaprağı ya da  taze ada çayı

Sos İçin:
6 küçük acı biber (poblanos)
2 yemek kaşığı tereyağı ya da mısır özü yağı
1 soğan, küçük zarlara kesilmiş
Yarım çay kaşığı tuz
2 diş büyük sarımsak, ezilmiş
2 çay kaşığı rezene tozu
3.5 kap tavuk suyu
1 kap hindistan cevizi sütü ya da krema
3-4 yemek kaşığı kıyılmış maydonoz
2-3 yemek kaşığı fırında rostolanmış kabak çekirdeği

Hazırlanışı:
1. Una tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Tavukları una bulayın
2. Büyük ve geniş bir tavada yag ısıtın. Tavukların iki tarafı da altınlaşana kadar pişirin. Kağıt havlu üzerşnde bekletin ki yağları süzülsün
3. Tavayı kağıt havluyla silin ve aynı tavaya tavukları tekrar yerleştirin. Bu sefer tavuk suyunu tavukları yarım kaplıcak şekilde ilave edin ve adaçayı ya da avocado yaprağını da ilave edin. Tuz ekleyin
4. 45 dakika üstü kapalı kısık ateşte pişirin. Bitince tavayı ateşten alın. Kalan suyu sonra kullanmak üzere saklayın.

Sosu İçin:
1. Orta boy bir tavayı ateşte ısıtın. Acı biberleri koyun. Biberler siyahlaşana kadar pişirin. Biberleri bir kaseye koyun. Üstünü plastik folyo ile kaplayın ve 10-15 dak bekletin. Üstünü açın. Çekirdeklerini ve derilerini çıkarın. Kabaca kesin ve bi kenara koyun
2. Orta boy başka bir tavada tereyağını ya da mısır özü yağını ısıtın. Soğanları ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte beyazlaşana kadar pişirin
3. Beyazlaşınca sarımsak, çekilmiş rezene, tavuk suyu ve doğradığınız acı biberleri ilave edin. Kısık ateşte 15-20 dak pişirin. Bitince 2-3 dak blenderda karıştırın
4. Karışımı tavaya geri koyun. Krema ya da hindistan cevizi sütünü ilave edin. 4-5 dak kısık ateşte pişirin. Tuzunu karabiberini isteğe göre ilave edin. Tavukların üstüne servis yapın. Maydonoz ve kabak çekirdeği ile süsleyin. Tadına bakın..Afiyet olsun :)



              

Yorumlar

Popüler Yayınlar