Meksika Biberleri
Şimdi Meksika mutfağına ait bu tarif bakalım hoşunuza gidicek mi ..
Hola Amigos..Merhaba arkadaşlar..Meksika benim hep gitmek istediğim ve gelenekleri göreneklerini beyendiğim bir ülke olmuştur..Meksikalılar da huyları suları aslari iyi bir ırk olduğu için ilk tarifimi Meksika Mutfağından vermek istedim.Meksika yemekleri içindeki tat ve çeşitlilikleri, renkli sunumu ve baharatları ile meşhurdur; ve tabiki kendi ülkelerinde yetiştirilen yemekler olduğu ile de. Tipik yemekleri mısır ve fasulyedir. Mısırı, kendilerine özel "masa" denilen hamuru yapmak için kullanırlar. Bu hamurdan tamale, tortilla, gordita, ve başka mısır bazlı yemekler yapılır. Mısırı aynı zamanda taze de yerler. Mısır dışında kabak ve acı biber de Meksika mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır.Meksika mutfağı deyince baharatları geçemem. Acı biber tozu(chili powder), kekik, kişniş,tarçın, epazote(gazımsı ve parfümümsü tadı olan güçlü bir bitkidir ve alternatifi yoktur) ve kakao en temel tatlardır. Ayrıca chipotle ( kurutulmuş acı biber), tütsülenmiş jalapeno biberi, sarımsak ve soğanda demirbaşlar arasındadır.Son ama tek olmamamakla beraber bal da meksika mutfağının vazgeçilmezidir.Acıları seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsetmek isterim..Maddeler halinde açıklarsak;. En taze acılar rengi yeşil olanlardır. Koparıldıkları zaman kırmızı ve kırmızı tonlarına bürünürler. Koyu, düz ve kiloca ağar olan biberleri seçmelisiniz. Derileri parlak ve dümdüz olmalıdır. Ayrıca temiz ve taze kokmalıdırlar. Biberleri yıkadıktan sonra kurutup havlu kağıtlara sarmalısınız. Buzdolabının kapalı olan rafında tutulmalıdırlar. Bu sayede 2-3 hafta taze kalırlar. Eğer acıya duyarlıysanız mutlaka plastik eldiven giymenizi ve ellerinizi çok iyi yıkamadan suratınıza ve gözünüze temas etmemesini öneririmACI BİBERLERTaze Acılar :Jalapeno- Taze, acı tadındadırAcı değeri 10 üstünden 5.5 turÇorbalar, salatalar, güveçler, turşularda kullanılırÇiğ ya da ızgarası da yenir.Poblano- Fırında rosto edilirse tütsülenmiş bir tat ortaya çıkarAcı değeri kendi içinde 3- 4- 5 olarak ayrılırİçi doldurulur ya da sos yapımında kullanılırAsla çiğ yenmezSerrano- Koparıldığında koyu yeşildir ya da koyu kırmızıdırAcı değeri 7 dirSoslarda, turşularda, rosto edilmiş ya da sos süslemelerinde kullanılır.Çiğ de yenebilir.Kurutulmuş Acılar:Ancho- Kurutulmuş poblano biberidir ve ve en çok kullanılırEn tatlı ve acısı az olan biberdirAcı değeri 3-5 tirGeleneksel "mole" yemekelerinde kullanılırChilhaucle Negro- Güney Meksika'da bulunur. Parlak, koyu e küçük bir zili anımsatan bir görünümü vardırTadı en çok olan biberdirAcı değeri 4-5 tirChipotle/ Chile Mexico- Jalapeno biberinin an büyük ve tütsülenmiş halidirKahverengimsidirTatlı ve tütsülenmiş bir tadı vardırÇorbalar ve soslarda kullanılırAcı değeri 5-6 dirGuajillo- En ortak kullanılan biberidirParlak, düz bir derisi vardır. Koyu turuncu-kırmızı ve kahve tonlarındadırTatlı acıdırSoslarda, çorba ve güveçlerde kullanılırAcı değeri 2-4 türCosteno- Guajillo biberinin ailesindendirTuruncu ve kırmızıdırYoğun bir acıdırAcı değeri 6-7 dirArbol- Açık kiremit kırmızıAsitli acıdırGenellikle soslara toz halinde eklenirAcı değeri 2-4 türHabanero- Taze habaneronun kurutulmuşudurSarı-turuncudurAsitli acıdırAcı değeri 10 durMulato- Ancho gibi bu da kurutulmuş poblano biberidirKoyu kahve çikolata rengindedirAnchodan daha tütsülü bi tadı vardırMole sosunun klasik parçasıdırAcı değeri 2-4 türUmarım bu küçük bilgiler hoşunuza gitmiştir.

(4-6 kişilik)Poblano Biberli ( Poblano Verde) Tavuk
(2.5 saat)
Vejeteryan olanlar bu yemeği tavuk yerine tofu ya da tempeh ile de yapabilirler. Tofu ve tempeh tarifi için lütfen bana ulaşınMalzemeler:Tavuk İçin:12 parça tavuk göğsütuz, karabiberyarım kap beyaz un ( her amaçlı) (tavukları batırmak için)3-4 yemek kaşığı mısır özü yağı4-5 kap tavuk suyu1 avocado yaprağı ya da taze ada çayıSos İçin:6 küçük acı biber (poblanos)2 yemek kaşığı tereyağı ya da mısır özü yağı1 soğan, küçük zarlara kesilmişYarım çay kaşığı tuz2 diş büyük sarımsak, ezilmiş2 çay kaşığı rezene tozu3.5 kap tavuk suyu1 kap hindistan cevizi sütü ya da krema3-4 yemek kaşığı kıyılmış maydonoz2-3 yemek kaşığı fırında rostolanmış kabak çekirdeğiHazırlanışı:1. Una tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Tavukları una bulayın2. Büyük ve geniş bir tavada yag ısıtın. Tavukların iki tarafı da altınlaşana kadar pişirin. Kağıt havlu üzerşnde bekletin ki yağları süzülsün3. Tavayı kağıt havluyla silin ve aynı tavaya tavukları tekrar yerleştirin. Bu sefer tavuk suyunu tavukları yarım kaplıcak şekilde ilave edin ve adaçayı ya da avocado yaprağını da ilave edin. Tuz ekleyin4. 45 dakika üstü kapalı kısık ateşte pişirin. Bitince tavayı ateşten alın. Kalan suyu sonra kullanmak üzere saklayın.Sosu İçin:1. Orta boy bir tavayı ateşte ısıtın. Acı biberleri koyun. Biberler siyahlaşana kadar pişirin. Biberleri bir kaseye koyun. Üstünü plastik folyo ile kaplayın ve 10-15 dak bekletin. Üstünü açın. Çekirdeklerini ve derilerini çıkarın. Kabaca kesin ve bi kenara koyun2. Orta boy başka bir tavada tereyağını ya da mısır özü yağını ısıtın. Soğanları ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte beyazlaşana kadar pişirin3. Beyazlaşınca sarımsak, çekilmiş rezene, tavuk suyu ve doğradığınız acı biberleri ilave edin. Kısık ateşte 15-20 dak pişirin. Bitince 2-3 dak blenderda karıştırın4. Karışımı tavaya geri koyun. Krema ya da hindistan cevizi sütünü ilave edin. 4-5 dak kısık ateşte pişirin. Tuzunu karabiberini isteğe göre ilave edin. Tavukların üstüne servis yapın. Maydonoz ve kabak çekirdeği ile süsleyin. Tadına bakın..Afiyet olsun :)
Yorumlar
Yorum Gönder