Fasulye Salata
Bu aralar fasulyelere takıldım. “Canım protein istiyor; ama hayvansal gıda yemek istemiyorum” diyorsanız benim gibi, fasulyeye saldırın derim. Bir kap fasulyede iyi miktarlarda;
. protein ve amino asit,
. minerallerden; kalsiyum, demir, magnesyum, fosfor, potasyum, sodyum, zinko, bakır, selenyum ve manganez,
. vitaminlerden A, C, B6, thiamin, riboflavin ve niacin
. omega-3 ve omega-6 dan alınan asidik yağlar
. karbonhidrat, yağ ve protein den alınan çok az miktardaki kaloriler mevcuttur.
Genellikle gaz yaptığı için fasulye cinslerini yemekten korkarız. Fasulyede bulunan 3 tip şeker vardır. Bizim vücumuzda bu şekerleri hazmedecek enzimler malesef eksiktir. Bu yüzden fasulye yedikten sonra rahatsız oluruz. Bazılarımız çok, bazılarımız az… Bu etkiden az çok kurtulabilmek için fasulye pişirmeden önce mutlaka:
1. En az 12 saat ıslatmanızı
2. Fasulye yanında bolca yeşillik yemenizi
3. Patates ile beraber tüketmemenizi (patatesin değerleri fasulye ile çarpışır)
4. Bolca çiğnemeden yutmamanızı
5. Fasulyenize hazmı kolaylaştıran baharatlar eklemenizi; zencefil, zerdeçal, kimyon vs.
6. Yumuşak kabuklu fasulyeleri tercih etmenizi öneririm.
Bu protein ve özellikle fiber açısından çok zengin besin değerleri olan fasulyenin içindeki hazmı zorlaştıran ve gaz oluşumuna sebep olan şekerin aslında bağırsakta büyüyen ve kanseri önlemeye yardımcı olan bir bakteri türü ürettiğini de unutmamak gerekir.
Şimdi süper bir salata hazırlayacağım; sonra da afiyetle yiyeceğim. İsteyene tarifi aşağıda…
Nohutlu ve Barbunya Fasulyeli Avokado Salatası
(5 kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı (orta boy ölçünüz idealdir) nohut, geceden ıslatılmış
1 su bardağı barbunya fasulyesi, geceden ıslatılmış
1 lt su ya da (varsa evinizde sebze suyu)
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kaya tuzu
Çeyrek kap (su bardağı) *susamlı sos
Yarım demet roka, yıkayın, kurulayın, ince kıyın
1 kap zeytin (yeşil tercih edin) çekirdekleri çıkarın, ince kıyın
1 tane orta sert avokado, çekirdeğini çıkarın, ince dilimleyin
2 yemek kaşığı maydonoz, ince kıyılmış (kıyıldıktan sonraki ölçüsü 2 kaşıktır)
2 yemek kaşığı taze fesleğen, ince kıyılmış
Kaya tuzu ve karabiber
Hazırlanışı:
1. Nohutları, barbunya fasulyesini ve 1 litre sebze suyunuzu, kimyonu ve kaya tuzunu bir düdüklüye ya da normal bir tencereye koyun
2. Orta yüksek ateşte kaynattıktan sonra 10 dak. düdüklüde ise, 45 dak. normal tencerede (yarım saatten sonra kontrol ederek fazla pişmesin) pişirmeye bırakın.
3. Fasulyeler yumuşayınca ateşten alın ve süzün. Çok pişmiş ise soğuk suya tutatarak kurtarabilirisiniz.
4. Fasulyeler ılıkken *susamlı sosu ile karıştırın.
5. Fasulyeler oda sıcaklığına gelince servisten önce roka, zeytin, maydonoz, fesleğen ve avokadosunu da ekleyin.
6. Tadına bakın. Tuz ve karabiber ile tamamlayın.
*Susamlı Sosun Malzemeleri ve Hazırlanışı:
1 baş sarımsak- ortadan ikiye ayırın, derin bir sos tavasında üstünü kaplayacak kadar zeytinyağ içinde, alüminyum ile kapayarak 10-15 dak. 250 derecede pişirin. Soğuduktan sonra yağdan çıkarın ve içini sıkın.
Yarım su bardağı konsantre elma suyu
Çeyrek su bardağı limon suyu
Çeyrek su bardağı tahin
Çeyrek su bardağı zeytinyağ
Kaya tuzu
Yukardaki malzemeleri TUZ HARİÇ bir blender ya da mikserde birleştirin. Kremsi bir kıvama gelene kadar karıştırın. Tadına bakın.Tuzunu ekleyin.
Afiyet olsun,
Chef +
Chef +
Yorumlar
Yorum Gönder